Programy sprzeda�owe
![]() |
Obs�uga programu GASTRO POS przypomina prac� na zwyk�ej kasie z t� ró�nic�, �e klawisze s� wy�wietlane na ekranie a wybór potraw jest prosty i intuicyjny, przy tym nieporównywalnie szybszy. Identyfikacja kelnera nast�puje wg kodu lub z u�yciem karty magnetycznej. System przewy�sza ergonomi� oraz swoimi mo�liwo�ciami ka�d� kas� gastronomiczn�.
Po��czenie Gastro POSa z programem Gastro SZEF tworzy zintegrowany system rozliczenia gastronomii - od dostaw po sprzeda� i wydanie potraw.
Funkcje programu Gastro POS
Obs�uga poprzez ekran dotykowy
- identyfikacja kelnera kodem lub kart� magnetyczn�,
- rejestracja czasu pracy personelu,
- mo�liwo�� wprowadzenia systemu kasjersko-kelnerskiego (kasjer bonuje za kelnera - z pe�n� kontrol� rozlicze�),
- zak�adanie nowych rachunków na sto�y, osoby lub grupy, zmiana obs�ugi sto�u, ��czenie lub rozdzielanie rachunków, otwieranie rachunków na wynos z dostaw� lub bez
- sta�y podgl�d rachunku,
- ca�o�� menu na klawiszach bezpo�redniego dost�pu,
- graficzna reprezentacja lokalu - mo�liwo�� prowadzenia sprzeda�y wprost z grafika,
- mo�liwo�� bonowania za pomoc� kodu PLU oraz czytnika kodów kreskowych (w sklepie hotelowym),
- Wspó�praca z drukarka kuchenn�
- wydruk zamówie� na drukarkach zamówie� w kuchni i barze np.: POSIFLEX AURA PP7000/PP5600, CITIZEN iDP3420 / 3421 / 3423, EPSON TM-U210, TM T88, STAR SP300, POSNET
Elastyczne kszta�towanie cen
- 4 poziomy cen oraz funkcja happy hours (automatyczne przestawianie poziomu cen o zaprogramowanej godzinie),
- mo�liwo�� zaprogramowania cen zale�nych od dnia i czasu bonowania (tzw. ceny bowlingowe),
- mo�liwo�� korekt rachunków przed i po wydrukowaniu zamówienia (z mo�liwo�ci� ustalania uprawnie� do wykonania korekt),
- mo�liwo�� ustalenia czasu wydania potraw w kuchni i bufecie,
- rabaty, obs�uga kart magnetycznych sta�ego klienta (karty rabatowe);
- narzuty, serwisy hotelowe,
�atwe wprowadzanie modyfikacji
- modyfikacja potraw - zast�pienie jednego sk�adnika potrawy innym np. frytki zamiast ziemniaków,
- mo�liwo�� zdefiniowania grupy dodatków do danej potrawy,
- dodatkowe informacje - wydruk informacji dla kuchni np. bez soli, przysma�one, itd.,
Wspó�praca z systemami hotelowymi i specjalistycznymi urz�dzeniami
- wspó�praca z systemami hotelowymi CHART, FIDELIO, SIHOT i inne,
- wspó�praca z automatycznymi dozownikami piwa, napoi i alkoholi firm HARTEK, DRINKOMAT, EUREKA BarCent 305
- wspó�praca z wagami,
- wspó�praca z bonownikami kelnerskimi (palmtop),
- wspó�praca z systemami kamer Novus i Geovision - do obrazu z kamery POS dok�ada informacje o aktualnie wykonywanych operacjach na kasie oraz dat� i godzin�,
Obs�uga dowolnych form p�atno�ci
- ró�ne formy p�atno�ci - gotówka, karty kredytowe, czeki,
- mo�liwo�� przerzucenia rachunku do recepcji hotelowej,
- p�atno�� kart� magnetyczn� - wewn�trzna sprzeda� bezgotówkowa polegaj�ca na wykupieniu przez klienta na wst�pie do du�ego rozleg�ego lokalu magnetycznej karty depozytowej z okre�lonym limitem,
- wydruk rachunków blankietowych na specjalizowanych drukarkach rachunków: CITIZEN CBM-820, EPSON TM-U295 lub typowych drukarkach atramentowych i laserowych,
- zako�czenie rachunkiem wst�pnym (do zaakceptowania przez klienta w eleganckich lokalach), paragonem fiskalnym, faktur�,
Pizzerie i lokale fast food
- zamawianie pizzy dzielonej na ró�ne rodzaje,
- tryb szybkiej sprzeda�y dla lokali typu fastfood.
Obni�enie kosztów szkole�
Mo�liwo�� zdefiniowania w systemie kelnera jako ucznia - pozwala to na szkolenie personelu (symulacja sprzeda�y bez wpisów do prawdziwej bazy danych).
Wspó�praca z drukarkami fiskalnymi
Oprogramowanie Gastro wspó�pracuje z wi�kszo�ci� urz�dze� fisklanych dostepnych na naszym rynku. Obs�ugujemy urz�dzenia: WIKING - NOVITUS, POSNET, ELZAB, EMAR-DUO, INNOVA, VENTO, TORELL
Gastro umo�liwia wydruk na jednej drukarce fiskalnej z kilku komuterów POS poprzez spooler DFSERWIS.
Wspó�praca z terminalami p�atniczymi
Oprogramowanie Gastro wspó�pracuje z terminalami p�atniczymi typu:TRANZ, CELTO, MPAY, 9000i
Liczne raporty
System Gastro posiada bardzo bogaty modu� raportuj�cy. System umo�liwia wykonywanie wielu raportów z aktualnej zmiany, jak i ze zmian archiwalnych
mi�dzy innymi:
- rejestr VAT
- raport kasowy
- raport kelnerski
- raport utargów
- raport o udzielonych rabatach
- raport wykonanych storn
- raport sprzeda�y wg PLU
- raport sprzeda�y wg grup towarowych
- raport sprzeda�y na karty rabatowe.
Modu�y i interfejsy do programu Gastro POS
Program Gastro POS posiada wiele specjalistycznych rozszerze� usprawniaj�cych prac� lokalu gastronomicznego oraz umo�liwiaj�c po��czenie z wieloma urz�dzeniami:
- obs�uga automatycznych dozowników,
- wspó�praca z dowolnym programem hotelowym,
- interfejs do wagi,
- interfejs "druga firma",
- interfejs do terminali kart p�atniczych,
- modu� dostaw na telefon ("deliwerka"),
- podgl�d sali przez kierownika + serwer bonowników,
- system audiowizualny do realizacji zamówie� w kuchni.